
Private Letter Ruling 9631021, 8/02/1996, IRC Sec(s). 
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Date: May 3, 1996  

CC:DOM:P&SI:Br4/TR-31-1307-95  

Re : ***  

LEGEND:  

Taxpayer = ***  

State = ***  

Bank = ***  

Dear ***  

This is in response to your letter of December 21, 1995, and previous correspondence 
requesting a ruling regarding the qualification of two charitable lead annuity trusts.  

Taxpayer executed a Last Will and Testament on July 27, 1994. On April 25, 1996, 
Taxpayer executed a revised will.  

Article I of the revised will authorizes the Taxpayer's personal representatives to pay 
Taxpayer's debts, funeral expenses and expenses of last illness. All estate, inheritance 
and death taxes (including interest and penalties) excluding any generation-skipping tax 
and including taxes and expenses payable with respect to assets that do not pass under 
the will, are to be paid out of the portion of the principal of the residuary estate that does 
not qualify as a charitable devise.  

Under Article III of the revised will, Taxpayer bequeaths an amount equal to one-fourth 
of the residuary of Taxpayer's estate, without reduction for any taxes, fees or other 
expenses of administration, as a charitable bequest to the trustee named in Article VII. 
The bequest is to be held under the terms of one of two charitable lead annuity trusts 
(Annuity Trust I or Annuity Trust II) to be selected by Taxpayer's daughter within 9 
months of Taxpayer's death, if she is living at the time of the Taxpayer's death. If the 
daughter is not living at the time of Taxpayer's death or she is incapacitated, mentally or 
physically, another individual is given the power to select the trust. In the event that the 
daughter's limited power of appointment is not exercised or the trust selected does not 
qualify for a charitable contribution deduction, then Taxpayer's personal representatives 
are to transfer the charitable bequest directly, to the charities named under Paragraph 6, 
section B.  

The will provides that it is the Taxpayer's intention that the power holder named will 
choose the charitable lead trust that results in a charitable deduction for federal estate 
tax purposes with respect to the value of the payments of the annuity amount equal or as 
close as possible to the value of the trust estate based upon values as finally determined 
for federal estate tax purposes.  



Under Article IV, with respect to Annuity Trust I the amount of the annuity payment and 
the term of the trust is to be determined by the following steps:  

ANNUITY AMOUNT  

1. The annuity amount is determined by multiplying the amount  

that passes to Annuity Trust I under the terms of Taxpayer's will by  

the applicable section 7520 rate plus one percent. The applicable  

section 7520 rate is equal to the lowest of the interest rates under  

section 7520 for the month in which the applicable valuation date  

falls or either of the two months preceding the month in which the  

applicable valuation date falls.  

TERM OF ANNUITY  

1. The Annuity Amount is multiplied by the appropriate  

adjustment factor to reflect the quarterly, end of period frequency  

of payments.  

2. The amount that passes to Annuity Trust I is to be divided by  

the amount determined under (1) above.  

3. The two terms-of-years annuity factors between which falls  

the result determined in (2) above are obtained from Table B of IRS  

Publication 1457. Then, the result determined in (2) above is  

interpolated between the two terms-of-years annuity factors, in order  

to determine the additional number of whole months the Annuity Trust  

I is to be in effect in order for the amount of the charitable  

deduction to be equal (or nearly equal as possible) to the value of  

the amount that passes to Annuity Trust I. The result obtained is the  

term of Annuity Trust I.  

With respect to Annuity Trust II, the amount of the annuity and the term of Annuity Trust 
II is determined in the same manner as Annuity Trust I except that the amount that 



passes to the Annuity Trust II under the terms of Taxpayer's will is multiplied by the 
applicable section 7520 rate plus two percent to obtain the annuity amount.  

Under the terms of both Annuity Trust I and II, the trustee is to pay the annuity amount 
at the end of each calendar quarter in specified percentages to five charitable 
organizations. If any named charity is not, at the time of payment, a charitable 
organization described in sections 170(b)(1)(A), 170(c), 2055(a) and 2522(a), then the 
Annuity Amount is to be paid to a charity that the trustee is to select.  

Under the terms of both Annuity Trust I and II, at the end of the charitable term, the 
trustee is to divide the remaining net income, if any, and principal of the trust not 
required to be paid out in satisfaction of the final annuity amount payment, to the 
Taxpayer's then living descendants, per stirpes, or if none, to the charities named in the 
trust in the designated percentages.  

Under Article IV, Paragraph (c)(5) the trustee of the Annuity Trust that is selected (I or 
II), is not permitted to acquire or retain any investments which would subject the trust to 
tax under section 4944.  

Under Article VII, Taxpayer appoints Bank as the trustee of any trust created by her will. 
Under Article VII, paragraph (F), the Taxpayer's children, and after their death, 
Taxpayer's living competent descendants, have the right to remove the Bank as trustee 
and appoint a new bank or trust company as successor trustee, provided that the 
successor trustee is independent and neither related nor subordinate, within the meaning 
of section 672(c), to the Taxpayer's children, or upon their death or incapacity, their 
legally competent descendants.  

The following rulings are requested.  

1. Annuity Trust I and Annuity Trust II created under  

Article IV of Taxpayer's will satisfy the requirements of  

section 2055(e)(2)(B) and the regulations thereunder.  

2. The limited power of appointment to select between  

Annuity Trust I and Annuity Trust II will not prevent the trust  

that is selected for funding from satisfying the requirements of  

section 2055(e)(2)(B) and the regulations thereunder.  

3. The power enumerated in Article VII, Section F of the  

Taxpayer's will giving Taxpayer's children, and after their  

death, Taxpayer's living competent descendants, the right to  

remove the named trustee of the charitable lead trust and  

appoint a new and independent trustee, will not prevent Annuity  



Trust I or Annuity Trust II from qualifying under section  

170(f)(2)(B) and 2055(e)(2)(B) and the regulations thereunder.  

4. Upon Taxpayer's death, property passing under Article  

III, Section B of Taxpayer's will to Annuity Trust I or Annuity  

Trust II created under Article IV will qualify for the estate  

tax charitable deduction under section 2055(a).  

5. Upon the trust's funding and operation in accordance  

with the provisions of Article IV of Taxpayer's will, for the  

purposes of calculating the trust's taxable income pursuant to  

section 641(b) in each taxable year of the trust, an income tax  

deduction will be allowed for the amount actually paid to the  

qualified charitable income beneficiaries in such year, pursuant  

to section 642(c)(1) or, if section 681 is applicable to the  

trust, in accordance with the provisions of section 512.  

Section 2001(a) imposes a tax on the transfer of the taxable estate of every decedent 
who is a citizen or resident of the United States.  

Section 2055(a) provides that for purposes of the tax imposed by section 2001, the value 
of the taxable estate is to be determined by deducting from the value of the gross estate 
the amount of all bequests, legacies, devises, or transfers to or for the use of, inter alia, 
any corporation organized and operated exclusively for religious, charitable, scientific, 
literary, or educational purposes.  

Section 2055(e)(2) provides that where an interest in property (other than an interest 
described in section 170(f)(3)(B)) passes or has passed from the decedent to a person, 
or for a use, described in section 2055(a), and an interest in the same property passes or 
has passed (for less than an adequate consideration in money or money's worth) from 
the decedent to a person, or for a use, not described in section 2055(a), no deduction is 
allowed under section 2055 for the interest which passes or has passed to the person, or 
for the use, described in section 2055(a) unless, in the case of an interest other than a 
remainder interest, such interest is in the form of a guaranteed annuity or is a fixed 
percentage determined yearly of the fair market value of the property.  

Section 20.2055-2(a) provides that if a trust is created or property is transferred for both 
a charitable and a private purpose, a deduction may be taken for the value of the 
charitable beneficial interest only insofar as that interest is presently ascertainable, and 
hence severable from the noncharitable interest.  



Section 20.2055-2(b) provides that if, as of the date of the decedent's death, a transfer 
for charitable purposes is dependent upon the performance of some act or the happening 
of a precedent event in order that it might become effective, no deduction is allowable 
unless the possibility that the charitable transfer will not become effective is so remote as 
to be negligible.  

Section 20.2055-2(e)(2)(vi)(a) provides in part that the term “guaranteed annuity 
interest” means the right pursuant to the instrument of transfer to receive a guaranteed 
annuity. A guaranteed annuity is an arrangement under which a determinable amount is 
paid periodically, but not less often than annually, for a specified term or for the life or 
lives of an individual or individuals, each of whom must be living at the date of death of 
the decedent and can be ascertained at such date. The amount to be paid may be 
expressed in terms of a fraction or a percentage of the net fair market value, as 
determined for Federal estate tax purposes, of the residue of the estate on the 
appropriate valuation date.  

Under section 20.2055-2(e)(2)(vi)(e), where a charitable interest in the form of a 
guaranteed annuity interest is in trust and the present value, on the appropriate 
valuation date, of all the interests for charitable purposes exceeds 60 percent of the 
aggregate fair market-value of all amounts in such trust (after the payment of estate 
taxes and all other liabilities), the charitable interest will not be considered a guaranteed 
annuity interest unless the governing instrument of the trust prohibits both the 
acquisition and the retention of assets which would give rise to a tax under section 4944 
if the trustee had acquired such assets.  

RULING #1. Article IV of the Taxpayer's will provides that the trustee is to determine the 
amount of the annual annuity payment with respect to Annuity Trust I and Annuity Trust 
II by multiplying the amount passing to each trust by the applicable section 7520 rate 
plus one percent (in the case of Annuity Trust I) or two percent (in the case of Annuity 
Trust II) percent, and then in the case of each trust, by the appropriate adjustment 
factor to reflect the quarterly frequency of payments. Thus, in each case the amount of 
the annual annuity payment will be a determinable amount, ascertainable as of the date 
of the Taxpayer's death.  

Under Article IV, a formula is used to determine the specific term of years for which the 
annuity payments will be made with respect to Annuity Trust I and Annuity Trust II. The 
computation of the term is based in part on the initial net fair market value of assets 
passing to the trust as finally determined for federal estate tax purposes. Thus, the 
provision for determining the term of the trust is permissible because the term, although 
not expressly stated in the instrument, is determinable as of the date of death, or 
alternate valuation date, based on a formula or directive in the instrument. Thus, since 
the term of the trust is ascertainable as of the date of decedent's death (or alternate 
valuation date), under the terms of the instrument, we conclude that the instrument 
satisfies the “specified term” requirement of section 20.2055- 2(e)(2)(vi). Accordingly, 
each of the charitable lead annuity trusts created under Article IV of Taxpayer's will 
qualifies as a guaranteed annuity charitable under section 20.2055-2(e)(2)(vi).  

RULING #2. Section 20.2055-2(a) provides that if a trust is created or property is 
transferred for both a charitable and a private purpose, an estate tax charitable 
deduction may be taken of the value of the charitable beneficial interest only insofar as 
that interest is presently ascertainable.  

Under Article III, Section B, Paragraph 2 of Taxpayer's will, the Taxpayer's daughter is 
granted a limited power of appointment to select whether Annuity Trust I or Annuity 



Trust II will be funded. In this case, the daughter's limited discretion to select between 
two charitable lead trusts, both of which satisfy the requirements of section 20.2055-
2(e)(2)(vi), both of which will yield the same charitable deduction. We conclude, 
therefore, that the limited power of appointment to select the charitable lead trust to be 
funded will not prevent the property passing to the trust that is selected for funding from 
qualifying for an estate tax charitable deduction under section 2055(a). Compare, Estate 
of Marine v. Commissioner, 97 T.C. 368 (1991), aff'd, 990 F2d 136 (Fourth Cir. 1993).  

RULING #3. Under Article VII, Section F of the Taxpayer's will, the Taxpayer's children, 
and after their death, Taxpayer's living competent descendants, are given the right to 
remove the named trustee of the charitable lead trust selected and appoint a new and 
trustee. However, the trustee appointed must be independent and not related or 
subordinate (within the meaning of section 672(c)). This power will not result in the 
Taxpayer's children, living competent descendants, or the trustee having any power to 
alter the terms of either Annuity Trust I or Annuity Trust II, since the trustee of the 
charitable lead trust has no discretion in determining the annuity amount that is to be 
paid to charity and no ability to distribute funds from the trust to the noncharitable 
beneficiaries prior to the expiration of the charitable term. Thus, the existence of the 
power does not affect our conclusion that the guaranteed annuity provided under both 
Annuity Trust I and Annuity Trust II is an arrangement wherein “a determinable amount 
is paid periodically, but not less often than annually, for a specified term.” Accordingly, 
we conclude that this power will not prevent either Annuity Trust I or Annuity Trust II 
from qualifying as a guaranteed annuity under section 2055(e)(2)(B) and the applicable 
regulations.  

RULING #4. Based on the above, we conclude that upon Taxpayer's death, property 
passing under Article III, Section B of Taxpayer's will to one of the two charitable lead 
annuity trusts created under Article IV of Taxpayer's will, will qualify for an estate tax 
charitable deduction under section 2055(a).  

RULING #5. Under the terms of Annuity Trust I and Annuity Trust II, the annuity amount 
is to be paid at the end of each calendar quarter to five charitable organizations in 
specified percentages. If any named charitable organization is not an organization 
described in section 170(c) at the time of payment, then the annuity amount payable to 
such organization is to be paid to one or more organizations selected by the trustee 
which is, at the time of payment, an organization described in section 170(c). Therefore, 
upon the Trust's funding and operation in accordance with the provisions of Article IV of 
Taxpayer's will, for purposes of calculating the trust's taxable income pursuant to section 
641(b), in each taxable year of the trust, an income tax deduction will be allowed for the 
amount actually paid to the qualified charitable income beneficiaries in such year, 
pursuant to section 642(c)(1) or if section 681 is applicable to the trust, in accordance 
with the terms of section 512.  

Except as we have specifically ruled herein, we express no opinion as to the 
consequences of this transaction under the cited provisions or under any other provisions 
of the Code.  

This ruling is based on the facts and applicable law in effect on the date of this letter. If 
there is a change in material fact or law (local or federal) before the transactions 
considered in the ruling take effect, the ruling will have no force or effect. If the taxpayer 
is in doubt whether there has been a change in material fact or law, a request for 
reconsideration of this ruling should be submitted to this office.  



This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(j)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent.  

Sincerely yours,  

Assistant Chief Counsel  

(Passthroughs and Special  

Industries)  

By: George Masnik  

Chief, Branch 4  

Enclosure  

Copy for section 6110 purpose  
  


