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Date: December 21, 1994  

CC:IT&A:3/TR-31-2294-94  

LEGEND:  

Taxpayer = ***  

Funds = ***  

Foundation = ***  

Journal = ***  

Dear ***  

This letter responds to your ruling request, dated August 30, 1994, supplemented by 
documents dated October 7, 1994 and December 19, 1994.  

ISSUES  

1. Does the proposed trust qualify as a charitable remainder unitrust under 
section 664 of the Code?  
2. Are shares of open-end mutual funds stock of a corporation for which “market 
quotations are readily available on an established securities market” within the 
meaning of section 170(e)(5)(B)(i) of the Code?  
3. If, in 1994, Taxpayer contributes “qualified appreciated stock” as defined in 
section 170(e)(5), and the amount of such contribution exceeds Taxpayer's 
percentage limitation under section 170(b)(1)(D)(i), may Taxpayer continue to 
value the 1994 excess contribution carryover as “qualified appreciated stock” 
without regard to the section 170(e)(1)(B)(ii) valuation limitation on such a 
contribution if made after 1994?  

FACTS  

Taxpayer proposes to establish a charitable remainder unitrust for two lives with 
consecutive interests. The trust agreement provides for a unitrust amount of five percent 
of the net fair market value of all trust property valued as of the first day of each taxable 
year of the trust. The trust agreement lists Taxpayer and his spouse as the sole recipients 
of the unitrust amount. Taxpayer is named as the initial trustee.  

Taxpayer represents that the trust agreement is patterned after the sample agreement as 
set forth in section 4 of Rev. Proc. 90-30, 1990-1 C.B. 534. However, the trust 
agreement, as submitted to the Service, contains three provisions not addressed in Rev. 
Proc. 90-30.  



First, it has been represented that the remainder beneficiary of the trust will be an 
organization qualified under section 501(c)(3). Taxpayer reserves the right to appoint, by 
will or inter vivos appointment, one or more charitable organizations to be charitable 
remainder beneficiaries of the trust, in lieu of or in addition to the Foundation.  

Second, Taxpayer reserves the power to revoke or terminate only by will the right of his 
spouse, who is the sole unitrust recipient after Taxpayer, to be a recipient of any portion 
of the unitrust amount otherwise payable to her.  

Third, Taxpayer reserves the right to terminate at any time all or part of the trust and to 
appoint the terminated trust corpus to any charitable organization. This right may be 
exercised either by will or by inter vivos appointment. The unitrust percentage used to 
determine the unitrust amount will not change upon an early termination of a portion of 
the trust.  

On or before December 31, 1994, Taxpayer intends to contribute to the trust a 
substantial amount of stock, including shares of two mutual funds. Both of the funds are 
treated as corporations for federal income tax purposes and are qualified as regulated 
investment companies under the Investment Company Act of 1940, as amended. The 
funds are open-end funds, which means that shareholders terminate their investment by 
having the funds redeem their shares at net asset value upon demand, rather by trading 
the shares in the market. Market prices of the values of the shares of each fund can be 
obtained each business day in the Journal, a nationally circulated newspaper.  

The shares of the two funds (the Shares) make up approximately 20 percent of the total 
value of shares that Taxpayer will contribute in 1994 to the Trust. It is represented that 
the remaining 80 percent of the total value of shares to be contributed by Taxpayer to 
the trust are “qualified appreciated stock” as defined in section 170(e)(5)(B).  

The shares Taxpayer will contribute have an adjusted basis that is less than their fair 
market value. In addition, Taxpayer has held Shares for more than 1 year. It is 
represented to the Service that none of the shares to be contributed is subject to any 
resale restrictions, including SEC Rule 144 restrictions, private contractual restrictions, or 
any other restriction which may limit either Taxpayer or the Foundation in disposing of 
the shares.  

The trust's sole charitable beneficiary is the Foundation, a private foundation which is 
described in section 509(a) but not described in section 170(b)(1)(E). The amount of 
Taxpayer's transfer is in excess of the amount Taxpayer will be permitted to deduct in 
1994 under the percentage limitations imposed by section 170(b)(1)(D)(i)  

LAW AND ANALYSIS  

I. Qualification of Trust as Charitable Remainder Unitrust under Section 664  

Section 4 of Rev. Proc. 94-3, 1994-1 I.R.B. 79, 85, lists issues on which the Service 
ordinarily will not issue letter rulings. Among these issues are whether a charitable 
remainder trust that provides for unitrust payments satisfies the requirements described 
in section 664. In lieu of seeking the Service's advance approval of a charitable 
remainder unitrust, Taxpayer is directed to follow the sample trust provisions in Rev. 
Proc. 90-30, 1990-1 C.B. 534. By following the sample provisions, Taxpayer can be 
assured that the Service will recognize the trust as meeting all of the requirements of a 



charitable remainder unitrust, provided that the trust operates in a manner consistent 
with the terms of the trust instrument and provided it is a valid trust under local law.  

In the present case, Taxpayer has noted that the trust agreement contains provisions not 
addressed in Rev. Proc. 90-30. Although we cannot rule on whether the trust is a 
charitable remainder unitrust, we will rule on whether those specific provisions disqualify 
the trust under section 664.  

Section 3.1.3 of the agreement provides that Taxpayer reserves the power to revoke by 
will the right of his spouse to be a recipient of any portion of the unitrust amount 
otherwise payable under the agreement.  

Section 3.1.4 provides that Taxpayer reserves the right to terminate all or part of the 
trust at any time, and to appoint the terminated trust corpus to one or more charitable 
organizations described in sections 170(c), 2055(a), and 2522(a). This power is 
exercisable by a will or inter vivos document referring specifically to this power of 
appointment.  

Section 3.2.2 provides that Taxpayer reserves the right to appoint, by will or inter vivos 
document, one or more charitable organizations to be charitable remainder beneficiaries 
of the trust. If any organization so appointed is not described in sections 170(c), 2055(a), 
and 2522(a), then the trustee will distribute the property to Foundation. If Foundation is 
not then described in sections 170(c), 2055(a), and 2522(a), then the trustee will 
distribute the property to one or more organizations described in sections 170(c), 
2055(a), and 2522(a) as trustee shall select, in trustee's sole and absolute discretion.  

After examining the above provisions, we conclude that the existence of, and language 
contained in, sections 3.1.3, 3.1.4, and 3.2.2 of the agreement will not adversely affect 
trust's qualification as a charitable remainder unitrust if it otherwise meets the 
requirements of section 664. II. Shares of Funds as “Qualified Appreciated Stock” Under 
Section  

170(e)(5)(B)  

Section 170(e)(1)(B)(ii) of the Code provides, as a general rule, that donors making 
charitable contributions of capital gain property to or for the use of a private foundation 
as defined in section 509(a), other than a private foundation described in section 
170(b)(1)(E), are not permitted a charitable contribution deduction for the amount of the 
contributed property that would have been long- term capital gain if the property 
contributed had been sold by the taxpayer at its fair market value.  

Section 170(e)(5) creates an exception to the general rule, for contributions of “qualified 
appreciated stock”. Under section 170(e)(5), donors may be allowed to deduct the fair 
market value of gifts of “qualified appreciated stock” to a private foundation as defined in 
section 509(a), other than a private foundation as described in section 170(b)(1)(E).  

Section 170(e)(5)(B) defines “qualified appreciated stock”, except as provided in section 
170(e)(5)(C), to mean any stock of a corporation (i) for which (as of the date of the 
contribution) market quotations are readily available on an established securities market, 
and (ii) which is capital gain property (as defined in section 170(b)(1)(C)(iv)).  

Section 170(e)(5) was added to the Code by the Tax Reform Act of 1984, Pub. L. 98-369. 
Congress believed that “deductibility at full fair market value for gifts of appreciated stock 



to private nonoperating foundations should be permitted in certain situations in which the 
potential for abuse, including overvaluations, is minimized.” H.R. Rep. No. 432, 98th 
Cong., 2d Sess. 1464 (1984).  

In addition, to meet the requirement that the stock be stock for which market quotations 
are readily available on an established securities market, “it is not sufficient merely that 
market quotations for the stock are readily available (e.g., from established brokerage 
firms); rather, the market quotations must be readily available on an established 
securities market.” Joint Committee on Taxation, General Explanation of H.R. 4170, 98th 
Cong., 2d Sess. 668 (1984). Moreover, the nonreduced deduction provision does not 
apply to “contributions of any property other than qualified appreciated stock (that 
constitutes capital-gain property). Thus, for example, the provision does not apply to 
contributions of bonds, notes, warrants, or options, whether or not market quotations for 
such property are readily available on an established market. Similarly, the nonreduced 
deduction provision does not apply to contributions of interests other than corporate 
stock, such as partnership interests.” Id. at 669.  

For purposes of recordkeeping and return requirements for contributions of shares in an 
open-end investment company, market quotations are considered to be readily available 
on an established securities market if quotations are published on a daily basis in a 
newspaper of general circulation throughout the United States. See section 1.170A-
13(c)(7)(xi)(A)(3) of the Income Tax Regulations.  

Section 170(e)(5)(C)(i) provides that, in the case of any donor, the term “qualified 
appreciated stock” shall not include any stock of a corporation contributed by the donor 
in a contribution to which section 170(e)(1)(B)(ii) applies (determined without regard to 
section 170(e)(5)) to the extent that the amount of the stock so contributed (when 
increased by the aggregate amount of all prior contributions by the donor of the stock) 
exceeds 10 percent (in value) of all of the outstanding stock of the corporation.  

Section 170(e)(5)(C)(ii) provides a special rule that for purposes of section 
170(e)(5)(C)(i), an individual shall be treated as making all contributions made by any 
member of his family (as defined in section 267(c)(4)).  

Section 170(b)(1)(C)(iv) defines the term “capital gain property” to mean, with respect 
to any contribution, any capital asset the sale of which at its fair market value at the time 
of the contribution would have resulted in gain which would have been long- term capital 
gain.  

For stock to be “qualified appreciated stock” under section 170(e)(5), it must meet the 
requirements under both sections 170(e)(5)(B)(i) and 170(e)(5)(B)(ii). Section 
170(e)(5)(B)(i) requires that the market quotations for the stock be readily available on 
an established securities market as of the date of the contribution. In the present case, 
the funds are corporations that must redeem the shares at net asset value upon an 
investor's demand. The net asset value quotations of the Shares are published on a daily 
basis in Journal, a newspaper of general circulation throughout the United States. 
Moreover, there are also no restrictions on the Foundation's ability to sell the Shares. 
Thus, the Shares meet the section 170(e)(5)(B)(i) requirement. III. Treatment of 
Carryover of “Qualified Appreciated Stock” Under  

Section 170(b)(1)(D)(i)  

Section 170(e)(5)(D) provides that the exception for gifts of “qualified appreciated stock” 
shall not apply to contributions made after December 31, 1994.  



Section 170(b)(1)(D)(ii) provides, in part, that to the extent the donor's contributions of 
capital gain property to private non- operating foundations exceed the percentage 
limitation under section 170(b)(1)(D)(i), the excess shall be treated as a charitable 
contribution of capital gain property in each of the five succeeding taxable years in order 
of time.  

Section 170(b)(1)(D)(ii), the carryover provision for contributions to private non-
operating foundations, was enacted at the same time as section 170(e)(5), the provision 
for contributions of “qualified appreciated stock”. Moreover, the absence of both 
allowances under previous law was referred to repeatedly in the legislative history, and 
both provisions were included as part of the private foundation provisions of H.R. 4170. 
See H.R. Rep. No. 432, supra, at 1463; S. Rep. No. 169, Vol. 1, 98th Cong., 2d Sess. 
1463 (1984); H.R. Rep. No. 861, 98th Cong., 2d Sess. 586-587 (1984); General 
Explanation of H.R. 4170, supra, at 666-669.  

In an analogous carryover issue, the Service has ruled that the tax character of the 
contributed property under the alternative minimum tax is determined at the time of the 
contribution. See Rev. Rul. 90-111, 1990-2 C.B. 30 (excess contribution carryovers for 
non- capital gain property from 1991 are treated as non-capital gain property for 1992 
and subsequent years under alternative minimum tax, though the special rule resulting in 
non-capital gain characterization applies only to contributions made in 1991).  

Under section 170(e)(5)(D), section 170(e)(5) treatment will apply to the contribution of 
“qualified appreciated stock” if the contribution is made on or before December 31, 1994. 
Thus, so long as the contribution of “qualified appreciated stock” is made to the 
Foundation before the end of 1994, Taxpayer will be allowed to value the contribution 
without regard to section 170(e)(1)(B)(ii).  

Legislative history supports the same treatment for the carryover as for the initial 
contribution of “qualified appreciated stock”. Moreover, a previous Service position 
underscores that, in determining the tax character for carryovers, the focus is on the tax 
character of the property when the contribution is made. Thus, so long as Taxpayer's 
contribution qualifies for “qualified appreciated stock” treatment at the time that it is 
made, the excess carryover will be given the same treatment.  

CONCLUSIONS  

Accordingly, we conclude the following: (1) The particular provisions of the trust 
agreement, sections 3.1.3, 3.1.4, and 3.2.2, do not disqualify the trust as a charitable 
remainder unitrust if it otherwise meets the requirements of section 644; (2) Shares of 
the funds are “qualified appreciated stock” as defined in section 170(e)(5)(B); and (3) 
the value of 1994 excess contributions of “qualified appreciated stock” carried over to 
succeeding years will continue to be based upon the fair market value of the stock at the 
time of the contribution, and will not be limited to Taxpayer's basis as a result of the 
expiration of the “qualified appreciated stock” rule on December 31, 1994.  

No opinion is expressed concerning the federal income tax consequences of these 
donations under any other provisions of the Internal Revenue Code. A copy of this ruling 
should be attached to Taxpayer's federal income tax returns for the tax years affected.  

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(j)(3) of the 
Code provides that this ruling may not be used or cited as precedent.  



Sincerely yours,  

Assistant Chief Counsel  

(Income Tax & Accounting)  

By: Karin G. Gross  

Senior Technician Reviewer  

Branch 3  

Enclosure:  

copy for section 6110 purposes  
  


